Куба - успехи и перспективи на развитие ` 2019

За последните 60 години финансовата и търговска блокадата на САЩ срещу Куба предизвика загуби на стойност 1 960 933 000 долара, а само през 2018 година те на стойност 4 321 000 000 млн. долара или 12 млн. долара на ден. Това каза посланичката на Куба у нас Н.Пр. Каридад Ямира Куето Милиан по време на медийно събитие в Клуб "Журналист" на СБЖ, посветено на 60-годишнината от революцията на Острова на свободата.

 

"За хората щетите не се изразяват в цифри, защото достъпът до храна и здраве, качеството на живот на хората не може да се калкулира и съизмерва с пари и милиони. Но, тези цифри говорят достатъчно категорично и особено на онези, които критикуват нашия икономически модел".

Куба мина през десетки атентати срещу революцията, само срещу Фидел те бяха над 600. За щастие той надживя 10 американски президенти и почина, заобиколен от народа и семейството си.

 

Никой не може да победи волята на един народ, още повече, когато има силна международна солидарност.

 

"Капитализмът и монополизмът не могат да подчинят солидарността и хуманизма. Революцията не е съвършена, защото тя се прави от хора, които не са идеални. Постигнали сме много, но има да правим още много. Поколението, което направи революцията предава щафетата на новата генерация. Ние предаваме от поколение на поколение ценностите си. По-добре е да имаме 1 млн. приятели, отколкото само 1 враг", заяви Н.Пр. Каридад Ямира Куето Милиан.

 

"Революцията е дъщеря на времето. Тя ще продължи и през следващите 20 годиин. Нашите деца са възпитани в тези ценности, независимо, че те живеят в това голямо глобално село, в което се е превърнал светът."

 

УСПЕХИТЕ ПРЕЗ 2018

 

Това беше годината на приемствеността. "Когато преди се появяваше Фидел, хората казваха: "Идва Фидел", а сега, когато се появи Мигел Диас-Канел те го посрещат с думите: "Идва президентът". Имаме скромен растеж на брутния вътрешен продукт - 1,2%. Но, цифрите не казват непременно всичко. Те не ви казват премълчаните истини. Важно е как живеят хората. Да, средната заплата у нас не е 500 или 1000 евро. Но,за хората спокойно си купуват жилищата, здравеопазването и сложните операции например за сърце - са абсолютно безплатни, детските градини, образованието ни - също. Токът у нас месечно е 20 кубински песос (CUP) , което се равнява на 1 евро. Заплатата у нас има различно значение. Така че, когато сравняваме или гледаме икономическите статистики трябва да отчитаме какъв е реалния живот", коментира кубинската посланичка.

 

Куба е на 1 място в сферата на образованието в Латинска Америка. Държавата инвестира повече от 8 млн. песос в тази област. Детската смъртност в Куба е 3,7 на 1000, което е най-добрата статистика за последните години. Данните са към 9 януари и са на държавната статистика. Здравните работници в страната са 492 366, които представляват 6,8% от населението в трудоспособна възраст. Има 150 болници, от които 18,7% са с над 400 легла. Стоматологичните услуги са също напълно безплатни. Пенсионерите имат увеличени пенсии, от което се възползваха 300 000 човека. 224 млн. песос струваше това на държавния бюджет.

 

280 000 са студентите по медицина в здравните специалности. 13 са медицинските университети с 25 факултета, 4 стоматологични факултета, един сестрински факултет по здравни технологии, три училища за медицински сестри, 15 филиала по медицински науки и др. В Куба учат студенти от 85 страни в целия свят. 350 000 кубински лекари работят по целия свят.

 

Държавният план за жилищата, субсидирани от държавата, са 29 000. Културата е национално право, тя е част от националните традиции.

 

Интернет достъпът е част от блокадата срещу Куба. Достъпът се контролира през американските гиганти като Майрософт и Епъл. Не всеки може да има интернет, защото някой семейства могат да плащат, а други - не. Все пак в големите паркове има безплатна Wi-Fi мрежа. Въпреки всичко страната върви по пътя на промяната. В областта на комуникациите и интернет достъпа се констатира растеж. 700 000 са новите мобилни линии, 5 300 000 - в експлоатация, 300 са новите точки за обществен достъп, 60 000 са домовете, свързани с глобалната мрежа. Куба се отваря към света все повече.

 

Бъдещето на Куба е в индустрията на туризма. Въвеждат се нови производства. 600 000 са заети в частния сектор, което е 13% от трудоспособното население. За сравнение, статистиката сочи, че броят на заетите през 2010-та е бил 157 000.

 

ПЕРСПЕКТИВИТЕ

 

"В деня, когато няма да има блокада, реалността ще бъде много по-различна. Независимостта ни бе отнета. Имаме нужда от чуждестранни инвестиции. Кубинската наука е тази, която ще ускори икономическия растеж. Имаме голямо задължение към България. От Вас научихме много", посочи посланик Каридад Ямира Куето Милиан. Неоспорими са успехите на кубинската биотехнология, медикаментите против рак и срещу диабет. Все пак за страната е трудно да излезе на новите международни пазари. Все пак се случват интересни разработки и проекти между кубински и американски лекари. В повечето случаи това е на основата на лично сътрудничество, което се реализира въпреки блокадата. През ноември предстои международна конференция на хирурзи от целия свят.

 

2019 е годината на Конституцията. Предишната е от 1974 г., а новата, след дебати с участието на 9 милиона души в периода август-ноември, трябва да преосмисли новите цели и развитие в посока на засилване на институционалността, подпомагане на работата на държавата в служба на обществото и подобряване на живота. Предвижда се кметовете да бъдат избирани от Народното събрание.

 

Вижте какво каза Н.Пр. Каридад Ямира Куето Милиан по повод 60-годишнината от революцията и ситуацията в Куба в следващото видео - тук

 

 

 

Станете почитател на Класа